Ivo stänger ännu ett HVB-hem på Gotland

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutade på tisdagen att stänga ännu ett HVB-hem på Gotland. Staple ungdomshem AB i Lärbro ingår i samma bolagskoncern som Gotländska HVB i Vänge, som stängdes av Ivo i mars.

Staplebacke stängs på grund av allvarliga missförhållanden.

Staplebacke stängs på grund av allvarliga missförhållanden.

Foto: Tobias Wallström

Lärbro2024-10-16 10:38

Det är HVB-hemmet Staple i Lärbro som måste stänga senast på fredag, 18 oktober, på grund av allvarliga missförhållanden, vilket P4 Gotland var först med att rapportera.

Flera anställda är enligt Ivo dömda för ”allvarlig och omfattande brottslighet”, bland annat narkotika-, vålds- och vapenbrott. Bristerna är så allvarliga att verksamheten måste stänga omedelbart, dock senast på fredag.

Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo, berättar att Ivo dels sett brister i verksamheten sedan en tid tillbaka, dels fått information från andra att allt inte står rätt till på hemmet.

– I det här fallet så är det både uppgifter från vår tidigare tillsyn, uppgifter från andra myndigheter och andra tips som har gjort att vi har valt att inleda den här tillsynen, förklarar hon.

undefined
HVB-hemmet Staplebacke stängs efter ett beslut av Ivo.

Förbudet att bedriva verksamhet gäller i sex månader, men Ivo skriver i sitt beslut att bolaget sannolikt kommer att förlora sitt tillstånd att bedriva verksamhet.

Enligt beslutet är det sannolikt att missförhållandena kan ”innebära fara för enskildas liv, hälsa eller personliga säkerhet”. Boendet har plats för 15 ungdomar i åldern 15 till 21 år med psykosociala problem som på grund av missbruk, relationsstörningar och/eller kriminalitet är i behov av vård på behandlingshem.

I beslutet framgår att minst fem personer i personalstyrkan förekommer i belastningsregistret och att det handlar om ”i sammanhanget allvarlig och omfattande brottslighet”. En av personerna har ägnat sig åt grov brottslighet, vilket Ivo ser särskilt allvarligt på. Bolaget har också i flera fall brustit i att kontrollera registerutdrag innan anställning.

Anna Karin Nyqvist vill inte bekräfta hur många anställda det handlar om som är kriminellt belastade, men i beslutet räknas det upp vilket år respektive person senast dömdes för brott; 2009, 2014, 2015, 2016 och 2020.

undefined
Delar av beslutet att Staple ungdomshem måste stänga verksamheten omgående.

Ivo beskriver också att placerade barn uttryckt rädsla för en viss person i personalen. På grund av sekretess framgår det dock inte av beslutet vad personen har gjort för att orsaka rädslan och Anna Karin Nyqvist vill inte kommentera den delen av beslutet.

Verksamheten har också ägnat sig åt ”tvångs- och begränsningsåtgärder” trots att Ivo flera gånger tidigare påtalat att metoderna är olagliga. Det har exempelvis handlat om att ungdomar inte har fått lämna tomtgränsen utan personal, att de krävts lämna urinprov utan samtycke och att de straffats med så kallat ”utlyft”. Det senare innebär att ungdomen flyttats från huvudbyggnaden och övriga ungdomar till ett annat hus tillsammans med personal.

Hur länge bristerna förekommit i verksamheten svarar Anna Karin Nyqvist inte på.

– Vi har tidigare påpekat brister i verksamheten, exempelvis att man har tillämpat tvångs- och begränsningsåtgärder, säger hon och fortsätter:

– Vi tycker att det är allvarligt när vi påpekar brister och man inte vidtar åtgärder. När vi kom tillbaka och genomförde en inspektion förra veckan kunde vi konstatera att åtgärder som vi tidigare ställt krav på fortfarande kvarstår i verksamheten. Sedan har vi sett andra brister och det är de som har lett fram till att vi har valt att gå fram med tillfälligt förbud av verksamheten, säger Anna Karin Nyqvist.

Ivo konstaterar att barn och unga riskerar att exponeras för personal som är aktivt kriminella och att det finns en påtaglig risk att de placerade barnen och ungdomarna utsätts för fara eller för ett skadligt inflytande.

– Vi bedömer att det finns fara för liv, hälsa eller personlig säkerhet för de ungdomarna som vistas i den här verksamheten.

undefined
HVB-hemmet i Vänge stängdes i mars efter larm om brister som liknar de brister som påvisats i verksamheten hos HVB-hemmet Staple i Lärbro.

I mars stängdes Gotländska HVB i Vänge. Även där handlade bristerna bland annat om att flera anställda hade kopplingar till kriminell verksamhet. I augusti drogs bolagets tillstånd in permanent. Båda HBV-hemmen ingår i bolagskoncernen Carnoustie AB.

Om stängningen av hemmet i Vänge påverkat beslutet att stänga Staple, vill Anna Karin Nyqvist inte kommentera.

– Det är naturligtvis otroligt allvarligt om det bland ägare och ledning, men också bland personalen som vårdar de här ungdomarna, finns personer som är olämpliga att arbeta med den här typen av ungdomar.

Hur kan de här personerna slippa igenom systemet?

– Dels görs en kontroll inför att man får ett tillstånd beviljat, men även de kommuner som placerar barn i de här verksamheterna har en skyldighet att följa upp att de barn och ungdomar som är placerade får en god och säker vård. Därtill kommer ju även Ivos tillsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!